Emoties en etherische oliën

Onze emotionele gezondheid kan direct invloed hebben op hoe de rest van ons lichaam voelt en functioneert. Wanneer we in emotionele stress raken verlaagt dat onze algehele kwaliteit van leven en hoe we ons van dag tot dag voelen. Emotionele gezondheid beïnvloedt hoe we beslissingen nemen, hoe we omgaan met anderen en hoe we reageren op gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Dingen als stress, angstige gevoelens, veranderingen in het weer en een groot aantal verontrustende (maar gemeenschappelijke) emoties kunnen onze stemming negatief beïnvloeden. Het maakt niet uit wat ons beïnvloedt, het is belangrijk om tools en ‘coping' methoden te vinden om negatieve emoties tegen te gaan – anders kan het ernstige invloed hebben op onze kwaliteit van leven.

TIPS

Om te begrijpen hoe etherische oliën op emoties kunnen werken is het goed om eerst te weten hoe het limbische systeem functioneert.

Het limbische systeem ligt boven je reukorgaan. Het limbisch brein omvat alles wat met emoties en affectiviteit te maken heeft. Het zorgt ervoor dat je plezier beleeft. Hier zitten zowel positieve gevoelens als liefde en genegenheid maar ook negatieve zoals verdriet en angst. Het limbisch systeem zorgt er ook voor dat je gebeurtenissen onthoudt, zodat je ze kan herhalen of vermijden. Evolutionair zijn we er meer op ingesteld om negatieve dingen waar te nemen omdat dit ons overleven zeker stelt. Positieve dingen in je leven waar nemen kan je trainen. Etherische oliën kunnen je erbij helpen zodat je meer open staat voor positieve ervaringen.

Maar hoe kan dat? Wanneer je het aroma van een etherische olie door je neus inhaleert, prikkelen de moleculen je reukorgaan. Vandaar worden signalen naar het limbische systeem gestuurd. Dit gebeurt binnen milliseconden! Geur is daardoor de snelste manier om je hersenen te bereiken en je emotionele staat te beïnvloeden.

We kunnen gebruik maken van etherische oliën voor emotionele gezondheid door het creëren van een gevoel van rust en welzijn of het produceren van een positieve omgeving. Elke etherische olie heeft zijn eigen unieke chemische profiel, maar de meeste oliën kunnen worden gecategoriseerd met ofwel stimulerende of kalmerende eigenschappen.

10 beste etherische oliën voor emotionele gezondheid

STIMULERENDE OLIËN
Het stimulerende, revitaliserende aroma van Wild Orange etherische olie kan energie leveren op een met stress gevulde dag. Wild Orange heeft een verfrissende geur die helpt om gevoelens van energie, spontaniteit, vreugde en overvloed te inspireren. De volgende keer dat je jezelf wilt opvrolijken, laat de heldere geur van Wild Orange je een pick-me-up bieden tijdens jouw dag.

Deze mix brengt zeven citrusoliën samen om een positieve stemming te bevorderen en een zalige omgeving te creëren. Door het combineren van de verheffende geuren van Wild Orange, Lemon , Grapefruit, Mandarin, BergamotTangerine en Clementine, helpt Citrus Bliss om de stemming te verheffen en bevordert een vrolijke houding.

Als onderdeel van de doTERRA Emotional Aromatherapy System®, helpt de Cheer Uplifting Blend om gevoelens van optimisme te bevorderen. Wanneer je negatieve emoties ervaart die je zwaar en sip maken, zal het verse aroma van doTERRA Cheer helpen om je weer een gevoel van vrolijkheid en geluk te geven.

Zoals de naam al doet vermoeden, is Elevation een verkwikkende etherische olie mix die is ontworpen om de stemming te verbeteren. Met een unieke mix van etherische oliën zoals Mandarin, Ylang Ylang, Lavender en meer, helpt Elevation om gevoelens van zelfvertrouwen en eigenwaarde te bevorderen, terwijl het gevoelens van stress kan verminderen.

Een perfecte mix van citrus- en muntoliën zoals Peppermint, Clementine, Basil, Melissa, en meer, doTERRA Motivate Encouraging Blend bevordert gevoelens van vertrouwen en moed. Dit is een krachtige olie om emoties zoals twijfel, pessimisme en cynisme tegen te gaan om weer gemotiveerd en enthousiast over het leven te zijn.
KALMERENDE OLIËN

Met een frisse, citrus-achtige aroma is Melissa olie krachtig om spanning en zenuwen te kalmeren, het bevorderen van gevoelens van ontspanning en een verheffende stemming. De volgende keer dat je jouw gedachten wilt kalmeren en gevoelens van nervositeit wilt reduceren pak dan een flesje Melissa.*

Lavendel

Veel mensen gebruiken lavendelolie voor emotionele gezondheid, omdat het rustgevende gevoelens bevordert en gevoelens van spanning verlicht. Sommige studies suggereren dat de chemische eigenschappen van Lavender het waardevol maken voor het verminderen van depressieve gevoelens.

doTERRA Peace is een andere favoriete olie uit het doTERRA Emotionele Aromatherapie Systeem, een mooie mix van kalmerende etherische oliën zoals Vetiver, LavenderYlang YlangFrankincense en Clary Sage. doTERRA Peace Reassuring Blend bevordert gevoelens van geruststelling en tevredenheid, terwijl het angstige emoties tegengaat.

Deze aardende olie blend biedt voor het hele lichaam ontspanning, terwijl het gevoelens van evenwicht en rust bevordert. doTERRA Balance is een go-to olie voor degenen die stress verminderen, angstige gevoelens verlichten en een rustige omgeving willen creëren.

PastTense®

Als het gaat om het kalmeren van emoties, kunnen de munt- en kruid-oliën van PastTense Tension Blend werken om te aarden en emotioneel evenwichtig te bieden. PastTense helpt om stress en angstige gevoelens te verminderen, omdat het gebruik maakt van etherische oliën die bekend staan om hun rustgevende effecten op zowel de geest en als ook het lichaam.

Wanneer je klaar bent om etherische oliën voor je emotionele gezondheid in te zetten dan zijn er een paar manieren om effectief de potentie en kracht te ervaren die ze te bieden hebben. Wanneer je de olie hebt gevonden die je wilt gebruiken, probeer een van deze toepassingsmethoden:

  1. Gebruik een etherische olie diffuser
  2. Breng een druppel op de handpalmen en inhaleer
  3. Masseer in de nek met fractioneerde kokosolie
  4. Wrijf op de binnenkant van de elleboog
  5. Wrijf in de polsen en draag het aroma de hele dag mee
Vind wat voor JOU werkt

Vergeet niet, etherische oliën werken anders voor iedereen. Omdat elke olie zo’n complexe chemische make-up heeft, en omdat aroma’s interactie hebben met het deel van onze hersenen dat onze persoonlijke herinneringen en ervaringen opslaat, zullen geen twee mensen een etherische olie op exact dezelfde manier ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat een olie die kalmerend of stimulerend is voor iemand anders misschien niet hetzelfde effect heeft.

Ontdek jouw favoriete oliën. Ruik aan een paar oliën met je ogen dicht om te zien welke je echt wilt. Door het bewuste opnemen van de geur van de olie, is het makkelijker om te ontdekken wat echt helpt je.

Gebruik oliën op in jouw dagelijkse routine. Om gebruik te maken van de kalmerende, opkwikkende, aardende, stimulerende of troostende effecten van etherische oliën voor emotionele gezondheid kan je ze gebruiken bij je dagelijkse activiteiten, bij voorbeeld als onderdeel van jouw huidverzorging routine, met een diffuser op kantoor of in de auto, tijdens yoga of andere activiteiten en bijna elk ander deel van jouw dag die je maar bedenken kan.

Wees consequent. In plaats van het sporadische gebruik van etherische oliën wanneer je jouw stemming wilt veranderen, probeer het gebruik van kleine hoeveelheden op een meer regelmatige basis. Een eenmalige toepassing is niet altijd een garantie voor een stemmingsverandering.

Voeg ook andere gezonde gewoonten toe aan je dagelijkse routine. Zoals gezegd, etherische oliën zijn slechts een bron voor het bevorderen van een goede emotionele gezondheid. Door andere gezonde gewoonten te combineren met etherische olie gebruik kan je een betere emotionele gezondheid in het algemeen te bevorderen. Denk aan verbeterde slaapkwaliteit, een gezond dieet, meer beweging en voldoende activiteit buiten en in zonlicht zijn een belangrijk onderdeel voor meer emotionele gezondheid.

Durf te vragen! Wanneer jouw zoektocht naar een emotioneel evenwichtig leven overweldigend wordt, wees dan niet bang om hulp te vragen. Het uitreiken naar vrienden en familie en het zoeken naar professionele hulp kan  jouw reis naar een goede emotionele gezondheid versnellen.

Voor meer informatie over etherische oliën en emotionele gezondheid, luister naar de doTERRA Podcast, “Emotional Health with Essential Oils”, of lees het doTERRA eBook, Emotional Benefits of Aromatherapy. Beide Engelstalig.

Top Producten

Videos

Winkelwagen