Vraag het aan

Dr. David Hill

Dr. David K. Hill, Chief Medical Officer

Een vooraanstaand expert uit de etherische oliën industrie, Dr. Hill is hoofd van het doTERRA Scientific Advisory Board.

Veel van de oliën van doTERRA zijn biologisch gecertificeerd, andere zijn ECOCERT, en sommige hebben geen certificering. De reden hiervoor is dat we uit zo veel ontwikkelingslanden inkopen. De certificeringseisen en beschikbaarheid verschillen van land tot land. Sommige landen hebben niet eens een certificeringsaanbod.
Als we zeggen dat onze oliën beter zijn dan biologisch, dan is dat omdat we het vermogen hebben om zelfs het kleinste bestanddeel in elke partij olie te zien. Als er iets in de etherische olie zit dat niet van nature in de plant werd aangemaakt zonder dat er iets aan werd toegevoegd, wordt het afgekeurd. Dat is wat ik zo mooi vind aan ons Certified Pure Tested Grade proces. We werken met de beste analytische wetenschappers ter wereld – niets ontgaat hen!

De waarde van een etherische olie is afgeleid van meer dan de individuele chemie. Hoe die chemie zich ontwikkelt en in hoeverre het zich ontwikkelt binnen de plant zijn andere belangrijke overwegingen. Bovendien kunnen productieprocessen soms subtiele, maar kritische chemische componenten verbeteren of verminderen die nodig zijn voor een optimaal gezondheidsvoordeel. Voor doTERRA is het niet een enkel expert of enkelvoudig proces dat de beste praktijken voor kwaliteit bepaalt, maar eerder een veelzijdige coöperatieve inspanning die deskundigen omvat die samenwerken voor de best mogelijke resultaten. Deze unieke en onderscheidende aanpak stelt doTERRA consequent in staat om ongeëvenaarde kwaliteit en voordeel te bieden in onze etherische oliën.

De chemische bestanddelen van een etherische olie zijn analoog aan de macronutriënten in voedsel. Net zoals de fructose (suiker) samenstelling van een banaan zorgt voor instant energie en specifieke metabole effecten heeft, zo kan een etherische olie dat rijk is aan Limoneen een krachtige boost geven aan uw immuunsysteem. De chemische bestanddelen in een olie bepalen de potentiële voordelen, welke metabolieten het zal produceren, en beste manieren voor toepassing.
Chemici hebben tot op heden meer dan 3.000 verschillende moleculen in etherische oliën geïdentificeerd. Elk van deze samenvoegingen van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen hebben hun eigen unieke eigenschappen. Deze verbindingen zijn gecategoriseerd op basis van hun chemische make-up, die verwijst naar hun functie en fysiologische activiteit. Oliën met een hoog terpenengehalte (eindigend in “-ene”) hebben andere eigenschappen dan die hoog in hydroxylalcoholen (eindigend in “-ol”) of fenolen of esters en zijn daarom geschikt voor verschillende doeleinden. Vertrouwdheid met de chemische bouwstenen van etherische oliën stelt elke gebruiker in staat om aromatherapie veiliger en effectiever te beoefenen.

Een basisolie is een lipide-gebaseerde stof die wordt gebruikt om etherische oliën te verdunnen.
De meest populaire basisoliën zijn pure plantaardige oliën, waaronder druivenpit, avocado en amandelolie; echter kunnen de meest direct beschikbare basisoliën vrij snel ranzig worden. Ik geef de voorkeur aan gefractioneerde kokosolie omdat het stabiel is bij alle temperaturen en in alle omgevingen. Het is ook niet-aromatisch en verandert daarom niets aan de aromatische eigenschappen van etherische oliën. Veel mensen geloven ten onrechte dat het gebruik van basisoliën op de een of andere manier de effectiviteit van de etherische olie vermindert, terwijl er in feite zijn veel voordelen verbonden zijn aan het verdunnen van oliën. Verdunning vergroot het oppervlak van absorptie, verbetert de absorptie door een droge huid en voorkomt gevoeligheden. Het is nooit verkeerd om te verdunnen, vooral bij het gebruik van oliën met een meer potente chemie. Bepalen wanneer en hoe te verdunnen is een persoonlijke beslissing die moet worden gebaseerd op voorkeuren voor gebruik, oliechemie en persoonlijke gevoeligheid.

Voor velen wordt de waarde van etherische oliën begrepen en gevalideerd door persoonlijk gebruik. Het is misschien niet een kwestie van welke olie te gebruiken maar eerder om te bepalen hoe en hoeveel olie te gebruiken. De drie primaire gebruiksmethoden omvatten aromatische, plaatselijke (op de huid) en interne toepassing, die allemaal een gedocumenteerd voordeel hebben. Individuele voorkeur en ervaring zal u helpen bij het selecteren van de meest geschikte toepassingsmethode om aan uw persoonlijke behoeften te voldoen. Hoewel de modellen van gebruik kunnen variëren, heb ik geconstateerd dat consistente toepassing het meest effectief is. Ik adviseer het gebruik van etherische oliën in kleinere hoeveelheden en vaker gedurende de dag in plaats van sporadisch in grote hoeveelheden. Consistentie van het gebruik zal helpen zorgen voor een duurzaam effect en dat zorgt voor maximaal voordeel.

Er is veel informatie beschikbaar over etherische oliën en hun biologische activiteit in het lichaam. We begrijpen meer over de fysiologische mechanismen van etherische oliën dan ooit tevoren. We weten dat etherische oliën lipide oplosbaar zijn en daardoor gemakkelijk te absorberen door huidweefsel en slijmvlies. De veiligheid en effectiviteit van elke toepassingsmethode is goed gevalideerd door wetenschappelijk bewijs. Bij het bepalen hoe een etherische olie toe te passen is, is het belangrijk om de oliën te gebruiken in een context die comfortabel is voor de gebruiker. Hoewel de effecten minder uitgesproken kunnen zijn door bepaalde toepassingsmethoden, heeft elke toepassingsmethode krachtige voordelen, zowel lokaal als systemisch.

Het is een algemene verkeerde aanname dat wanneer we etherische oliën gebruiken, we alleen het lichaam of de geest kunnen beïnvloeden maar niet beide. In werkelijkheid, wanneer we een systeem van het lichaam beïnvloeden, breiden de effecten zich systemisch uit. Het limbisch systeem, ook bekend als emotionele controlecentrum van het lichaam, is van cruciaal belang als het gaat om aroma omdat het zo gemakkelijk wordt beïnvloed door onze omgeving. Wat we proeven, wat we zien, wat we horen en vooral wat we ruiken beïnvloedt dit systeem. Een deel van het limbisch systeem is de hypothalamus, die naast het reguleren van het limbisch systeem ook directe banden met neuro chemische stimulatie door het hele lichaam heeft. Dus als we de geur van Lavender inademen, zal het niet alleen onze stemming kalmeren, maar zal het hele lichaam ten goede komen. Veruit de snelste manier om te profiteren van de effecten van etherische oliën is om ze aromatisch te gebruiken, maar het maakt niet uit hoe we de oliën toepassen, de effecten zullen verstrekkend zijn.

Een groot voordeel van etherische oliën is dat ze veilig en effectief zijn in elke fase van het leven, met inbegrip van zwangerschap. Vanwege de milde, niet-irriterende aard van vele etherische oliën kunnen ze in deze tijd vol vertrouwen worden gebruikt. Een belangrijke overweging tijdens de zwangerschap is het steunen van een gezonde functie van het volledige lichaam. Frankincense ondersteunt cellulaire functie en verbetert de algehele gezondheid. * In mijn ervaring kunnen Ginger, Peppermint, Lavender en citrusoliën helpen kunnen bij de verlichting van zwangerschap-gerelateerde kwesties zoals misselijkheid, emotionele onbalans, en andere vaak voorkomende ongemakken. * Het is ook belangrijk om te onthouden dat tijdens de zwangerschap veel vrouwen bijzonder gevoelig zijn. Aanpassing van de hoeveelheid, toepassingsmethoden of verdunningsverhoudingen kan nodig zijn om deze verhoogde gevoeligheden tegemoet te komen.

Net zoals we etherische oliën kunnen classificeren op basis van verschillen in chemie, kunnen we ze categoriseren op basis van hun aroma. Drie belangrijke aroma groeperingen zijn: kalmerende/rustgevende oliën, stimulerende oliën en aardende/balancerende oliën. Wat echter interessant is, is dat we het aroma niet kunnen scheiden van de chemie. Als we kijken naar oliën die stimulerend zijn, observeren we het samenspel tussen het aroma en de chemie die deze oliën in staat stelt om het lichaam systemisch te beïnvloeden.
Het verspreiden van een stimulerende olie tijdens de wintermaanden kan de stemming verhogen en kan ook stimulerend zijn voor andere lichaamssystemen. Etherische oliën die passen in deze categorie zijn die met verschillende top noten zoals Basil, Lemongrass, Peppermint, Eucalyptus en alle citrusoliën. Een van mijn favoriete combinaties is Wild Orange gemengd met Peppermint. Deze oliën worden het meest effectief gebruikt in een diffuser of door toepassing op de huid.

Een allergie is het resultaat van het immuunsysteem dat een stof foutief als schadelijk aanziet en antistoffen aanmaakt om het te bestrijden, wat resulteert in verschillende bijwerkingen. Een allergische reactie op een plant wordt veroorzaakt door de eiwithoudende materialen van een plant (d.w.z. het eigenlijke zaad, blad of fruit). Zuivere etherische oliën bevatten deze complexe moleculen niet, die de belangrijkste oorzaak van allergieën zijn. Hoewel een allergische reactie onwaarschijnlijk is, betekent dit niet dat men etherische oliën onverantwoord kan gebruiken zonder risico. Inzicht in het juiste gebruik van een etherische olie wordt altijd aanbevolen, ongeacht de omstandigheden. Als u zich zorgen maakt over gevoeligheden of interacties met andere behandelplannen, raadpleeg dan uw arts of zorgverlener voor aanvullende begeleiding.