Etherische oliën zijn heel veilig en makkelijk te gebruiken. Maar het is belangrijk om te weten, dat pure etherische oliën van therapeutische kwaliteit sterk geconcentreerde plantenextracten zijn en met beleid moeten worden gebruikt.

Huidtest: Mensen met een gevoelige huid kunnen met een simpele huidtest ongewenste irritaties voorkomen. Doe wat neutrale draagolie op de onderarm en daarna een kleine hoeveelheid etherische olie. Toont de huid na een uur geen irritatie, dan kan de olie veilig worden gebruikt nadat deze is verdund met een draagolie of door eerst een laagje draagolie op de huid te doen en daarna de etherische olie.

De meest gebruikte biologische draagoliën zijn: kokosolie (fractionated), jojoba-olie, amandelolie, avocado-olie, olijfolie, etc

Minder is meer: Een normale dosis is 1-3 druppels voor volwassenen. Rustig beginnen met citroenoliën, omdat deze bij het detoxen helpen. Liever vaker weinig gebruiken dan in één keer heel veel.

Verdunnen: Bij elke olie staat op het etiket in welke hoeveelheid deze kan worden verdund. Op de volgende pagina staat een overzicht voor het verdunnen van etherische oliën met een draagolie.

Hete oliën zoals Oregano, Cinnamon, Cassia, Thyme en Clove moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund. Peppermint is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken.

Baby’s en kinderen: Vuistregel is om 1 eetlepel draagolie met een druppel etherische olie te verdunnen. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt ingeslikt. Inwendig gebruik van etherische oliën is pas vanaf 6 jaar.

Inwendig gebruik: Alleen de oliën, met op het etiket de vermelding “dietary use”, mogen in kleine hoeveelheden inwendig worden gebruikt. Milde oliën kunnen onder de tong worden gedruppeld. Hete oliën neem je het beste via een capsule in. Veel oliën kunnen gebruikt worden bij het koken en de smaak van gerechten intensiveren. Ook hier geldt: minder is meer. Gebruik nooit een plastic fles of plastic beker, bij voorkeur altijd glas.

Zonlichtgevoelig: Na het gebruik van citrusoliën 12-24 uur lang UV- en direct zonlicht vermijden om huidverbranding te voorkomen.

Ogen, oren, neus: Nooit olie direct in ogen, oren of neus druppelen. Nooit water gebruiken om een olie uit te spoelen, omdat dit de opnamecapaciteit van de huid juist verhoogd en het daardoor nog meer gaat branden. Als er per ongeluk olie te dichtbij, of zelfs in, de ogen komt, gebruik dan altijd een basisolie om dit uit te spoelen.

Zwangerschap en borstvoeding: De meeste oliën kunnen bij normaal gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding veilig worden gebruikt en juist grote verlichting geven tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens en na de bevalling. Sommige oliën kunnen van invloed zijn op de hormonen en zijn daarom niet te adviseren tijdens deze periode. Pepermunt bijvoorbeeld kan de melkproductie verminderen. Belangrijk is om het gebruik met je begeleidende vroedvrouw of arts te bespreken.

Ernstige gezondheidsproblemen: Mensen met astma, epilepsie, hoge bloeddruk en andere ernstige gezondheidsproblemen ervaren vrijwel zeker veel verlichting door etherische oliën te gebruiken. Het is raadzaam om met begeleidende artsen en therapeuten het gebruik hiervan af te stemmen. Mensen met epilepsie kunnen beter geen venkel, basilicum, berk en mengsels die deze oliën bevatten, gebruiken. Mensen met hoge bloeddruk kunnen beter geen tijm en rozemarijn gebruiken.

Baden met etherische oliën: Essentiële oliën altijd met een dispenser zoals bad- of douchegel, (rijst)melk of zout (zeezout, epsom zout) mengen, voordat je ze in het badwater doet.

Ontvlambaar: Veel oliën zijn ontvlambaar. Hou ze daarom uit de buurt van open vuur en hittebronnen.


Verdunningsoverzicht

Waarvoor wil je de olie gebruiken? Verdunning
Baby’s, peuters of “hete” oliën 0,5%
Kinderen, senioren, gevoelige huid 1%
Dagelijkse huidverzorging 2-3%
Eenmalig of kort gebruik 10-25%
Hoeveelheid druppels van etherische olie
Basisolie 0,5% 1% 2% 3% 10% 25%
  5ml   1 2 3 10 25
10ml 1 2 4 6 20 50
15ml 1,5 3 6 9 30 75
30ml 3 6 12 18 60 150

Een druppel is geen exacte meeteenheid en de grote van een druppel is afhankelijk van de viscositeit van de olie en de druppelaar van het flesje.