Ik heb mijn oliën, en nu?

De eerste stappen in je olie avontuur...

Hoera, je oliën zijn er!

En nu? Wat je vooral NIET moet doen, is de flesjes dicht laten 😃
Draai eerst alle flesjes open en ruik eraan en kijk, wat de geuren met je doen. Misschien is er een geur, die je meteen heerlijk vindt. Nou, neem die dan als eerste, doe water in je diffuser (tot aan de rode stip) zo’n 6 druppels van de olie, aanzetten en genieten.
En nu ga je ontspannen zitten met een kopje koffie of thee erbij en lees je in rust alles door, wat je in je pakje hebt meegekregen.

Als het goed is, heb je naast je Basis kit (Home Essentials Kit of Family Essentials kit of een van de andere kits) ook de gefractioneerde kokosolie, de Petal diffuser (in het Home Essentials kit inbegrepen), 3 Roll-Ons, 3 Spray flesjes en de Veggie Caps (lege capsules voor interne aanwending van je oliën) besteld.
Heb je dat niet gedaan, dan heb je hopelijk een andere basisolie in huis, want je wilt je oliën met basisolie verdunnen, voordat je ze op je huid gebruikt. Dat is beter voor je huid en de etherische oliën verdampen minder snel, waardoor je lijf meer olie kan opnemen.

Verdunnen = altijd slim!

Kijk verder in de tekst voor een verdunningsoverzicht.

Onderaan volgen recepten voor in de diffuser, voor roll-on's, sprays en Veggie caps, die je met je nieuwe oliën kunt maken.

Recepten voor je Aroma diffuser​

De makkelijkste en veiligste vorm van aromatherapie is het gebruik van etherische oliën in de diffuser. Gebruik altijd een koude waternevel diffuser van hoogwaardige kwaliteit. Hoogwaardige oliën lossen plastic op – goedkope diffusers gaan gauw kapot, ook is mijn ervaring dat goedkope diffusers warm worden. Websites als Wish en Aliexpress verleiden met mooie prijzen meer je kan ervan uitgaan dat je krijgt, waar je voor betaald. Goedkoop = duurkoop. Ik heb nu al jarenlang de Petal in gebruik en die loopt nog steeds. Ook hebben wij inmiddels in elke ruimte van ons huis een diffuser staan.
Maar begin rustig – crazy komt later van zelf wel 😃

DIY Roll On recepten ​

Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden, om de oliën uit je starter set te combineren met elkaar. Ik geef je hieronder de roll-on recepten, die wij het meeste gebruiken.
Bij voorkeur gebruik ik 5ml roll-ons met metalen roller-ball. Mijn recepten zijn hierop afgestemd. Werk je liever met 10ml roll-ons, dan moet je de druppels verdubbelen.
Als basis olie gebruik ik gefractioneerde kokosolie (fco), omdat het geen eigen geur heeft, heel vloeibaar is en snel intrekt. Maar je kan ook andere basisoliën gebruiken. De houdbaarheid van de basisolie (of ook draagolie) wordt bepaald door de gehalte aan Vitamine E.
Wil je een roll on langer houdbaar maken, zou je kunnen overwegen om extra Vitamine E toe te voegen. In mijn ervaring is dat echter niet nodig. Wij maken in ons gezin de roll ons meestal binnen enkele weken op.

DIY Spray recepten

Sprays kan je maken op waterbasis (gedestilleerd water of gekoeld afgekookt water) met eventueel een scheutje wodka of hamamelis extract of een snufje zout of een heel klein beetje vloeibare zeep – afhankelijk waarvoor je de spray wilt inzetten. Dan emulgeren de oliën beter met het water.

Je kan sprays ook op oliebasis maken met gefractioneerde kokosolie. Andere basisoliën zijn vaak te dik en dan verstopt de spraykop. Soms meng ik ook water met een beetje olie, bijvoorbeeld voor sprays voor op het haar.
Heel goed is ook de neutrale Hand- en Bodylotion met gedestilleerd water gemengd in een spray te gebruiken. Aloë Vera gel kan ook worden ingezet. Je hebt hier tal van mogelijkheden!

Sprays met water moet je voor gebruik altijd goed schudden, omdat de etherische olie boven op het water blijft drijven.

Veggie Caps recepten ​

Ik was meteen van begin aan enthousiast over het maken van mijn eigen capsules met de oliën.
Het is werkelijk niet moeilijk en de voordelen zijn fenomenaal. Uiteraard kan je ook kant-en-klare capsules kopen, maar de avonturier in mij houdt nou eens van experimenteren en zelf maken.

Veggie caps zijn alleen geschikt voor volwassene. Wat ik hiermee wil zeggen: NIET VOOR KINDEREN GEBRUIKEN.

Hier geef ik je mijn meest gebruikte Veggie caps recepten.

Let er wel op: de Veggie caps lossen vrij snel op, je moet de capsules altijd vers maken en meteen nemen. Meestal vul ik aan met olijfolie.
Hiervoor heb ik een 15ml flesje met een pipetje klaar staan.

Verdunningsoverzicht

Er is nog veel meer mogelijk met de oliën uit je basis kit.
Ik hoor graag van je ervaringen en wens je veel plezier met je eerste bestelling.
Tanja Daniels
AromaPro
Winkelwagen