De kracht van enzymen

Sleutel tot een gezond lichaam en geest

Enzymen zijn katalysatoren en versnellen alle biochemische processen in het lichaam.
Om zichzelf gedurende het leven te veranderen en te vernieuwen heeft ons lichaam veel verschillende enzymen nodig (er zijn nu ongeveer 3000 enzymen geïdentificeerd).

Enzymen zijn specialisten die zeer specifieke stoffen afbreken of ook samenvoegen. Het zijn de actieve stoffen die de stofwisseling op gang houden. De afgifte van spijsverteringsenzymen begint al als we aan eten denken, eten ruiken, maar ten laatste bij de eerste hap.

De enzymen worden in de alvleesklier geproduceerd als inactieve voorlopers om het orgaan te beschermen tegen de eigen vertering door de enzymen. De enzymen worden geactiveerd in de twaalfvingerige darm en breken de voedselbestanddelen af tot hun bouwstenen. Enzymen komen ook voor in speeksel.

Enzymen helpen met verteren

Spijsverteringsenzymen zijn van vitaal belang. Zonder hen zou geen van de vitale voedingsbestanddelen, vitaminen en mineralen ons lichaam binnenkomen. Kortom: ons lichaam zou zonder hen niet functioneren.

Spijsverteringsenzymen zijn gespecialiseerd in bepaalde voedingsstoffen. Zogenaamde peptidasen of proteasen breken het eiwit uit voedsel af. Amylasen daarentegen zijn verantwoordelijk voor de verwerking van koolhydraten met een lange keten, zoals zetmeel. De resulterende suikerbouwstenen worden dan verder verwerkt door andere gespecialiseerde enzymen, zoals lactase (voor melksuiker) en andere suikersplitsende enzymen. Naast proteasen en amylasen behoren lipasen tot de enzymen die een belangrijke rol spelen bij onze spijsvertering. Lipasen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van vetten.

De taken van de enzymen in het spijsverteringskanaal omvatten ook het afbreken van voedselbestanddelen die niet goed voor ons zijn. Een van deze zogenaamde beschermende enzymen is DiAminOxidase, kortweg DAO-enzym. Het zorgt voor de afbraak van overtollige histamine in de darm.

Opbouw van enzymen

Alle enzymen bestaan uit twee delen: het grote eiwitmolecuul (apo-enzym) en het kleinere co-enzym, dat meestal een vitamine of mineraal is.

Zonder het co-enzym kan het apo-enzym zijn functie niet vervullen; samen vormen de twee een effectieve eenheid – het holo-enzym. 
We moeten het materiaal voor de co-enzymen absoluut met ons voedsel opnemen, anders raakt de enzymbalans uit balans en worden we ziek.

Een voldoende toevoer van vitamines en mineralen via voeding en voedingssupplementen is daarom erg belangrijk.

Maar door de toegenomen eisen die tegenwoordig aan mensen worden gesteld (bv. stress, milieugiffen, enz.) en slechte voeding, kan het lichaam niet langer zelf voldoende gezondheidsbehoudende enzymen produceren. De enzymproductie neemt ook af met de leeftijd. 

Symptomen van enzym tekorten

Een cel die slecht gevoed is (arm aan vitamines) zal waarschijnlijk aanvankelijk veel enzymen hebben zonder het bijbehorende co-enzym en zal zijn taken in steeds tragere stappen uitvoeren tot hij zijn noodzakelijke voeding weer krijgt – of tot hij uiteindelijk sterft.

Dit verklaart waarom een tekort aan vitaminen of zelfs mineralen geen kortetermijneffect heeft. Na een paar weken of maanden van chronische ondervoeding treden langzaam deficiëntieverschijnselen op.

De cellen functioneren eerst met minder effect en op een dag sterven ze af en worden bepaalde weefsels en organen steeds zieker.

Je kunt het ook aan de buitenkant zien: De huid wordt gerimpeld, het haar dun en grijs. Klieren, zenuwen en spieren, het hele lichaam wordt zwakker. Want het zijn juist de enzymen die altijd “nieuw maken van oud”.

Enzymen hebben ook de juiste werkomstandigheden nodig, de lichaamstemperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden en de juiste pH-waarde moet worden gegeven.

Bij een enzymtekort, vanaf de geboorte of pas in de loop van het leven verworven, kunnen veel gezondheidsproblemen optreden.
Bij een tekort aan spijsverteringsenzymen treden darmproblemen op.
Maar de volgende symptomen kunnen ook wijzen op een geïsoleerd of meervoudig enzymtekort:

* Hoofdpijn
* Huidveranderingen
* Jeuk
* Astma-aanvallen
* koorts
* Depressie
* Vermoeidheid
* Hyperactiviteit
* Duizeligheid
* Hoge bloeddruk
* Stijgende bloedsuikerspiegel
* Verhoogde bloedlipiden
* Niet-alcoholische vet lever

De symptomen kunnen afzonderlijk of in verschillende combinaties optreden, meestal na de inname van bepaald voedsel.

Enzymtherapie - zo oud als de mensheid

Het gebruik van enzymen als therapie is niets nieuws, maar een natuurlijke, plantaardige remedie gebaseerd op empirische kennis.

In de Bijbel wordt beschreven dat koning Hizkia, die ziek was van kanker, God om verlichting vroeg. Via de profeet Jesaja kwam de “goddelijke” therapiesuggestie: een vijgenpleister op de zweer en de koning werd beter.

Dit geval zou het oudste gedocumenteerde geval van enzymtherapie bij kanker met volledige genezing genoemd kunnen worden.

Ook primitieve volkeren in Azië, Afrika, Amerika en Australië kennen en gebruiken enzymrijke plantendelen voor wonden, zweren en andere ziekten.

Boomsappen of geplette vruchten zoals ananas of papaja hebben bijzonder veel eiwitoplossende enzymen, de proteasen.

In de 19e eeuw begon gericht onderzoek naar enzymen in de geneeskunde. De detectie van enzymactiviteit in bloed, speeksel, maagsap, urine, hersenvocht, vruchtwater en pancreasafscheidingen betekende een revolutie in de diagnostiek. Enzymen worden niet alleen in de diagnostiek gebruikt, maar ook als therapie. Momenteel heeft de geneeskunde haar grootste successen geboekt met de enzymtherapeutische behandeling van aandoeningen van de bloedsomloop. Maar enzymen worden ook veel gebruikt als hulp bij de spijsvertering.

Enzymtherapie is nog breder en kan de gezonde functie van alle lichaamssystemen beslissend ondersteunen en herstellen: Afweersysteem, bewegingsapparaat (spieren, banden, botten) bloedvaten, spijsverteringskanaal, huid en weefsels, alsmede gezonde ontstekingsreacties, bescherming tegen vrije radicalen, gezonde leverfunctie (vetvertering en verwijdering van gifstoffen).

Enzymen in voedsel

Een hoog gehalte aan rauw vers voedsel in onze dagelijkse voeding helpt om het lichaam van voldoende enzymen te voorzien, want alle verse, rauwe groenten en fruit bevatten enzymen. Rauwe groenten moeten elke dag op het menu staan. Ananas, mango's, papaja's, bananen, kiwi's, appels, vijgen, druiven, dadels, gember, avocado, sla en spruiten zijn bijzonder rijk aan enzymen.Maar ook honing en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, kefir en miso zijn zeer rijk aan enzymen.Het innemen van een voedingssupplement met spijsverteringsenzymen ondersteunt een gezonde spijsvertering (van eiwitten, vetten, vezels en koolhydraten), bevordert een goed functionerend maagdarmkanaal en een gezond slijmvlies.Spijsverteringsenzymen worden bij de maaltijd ingenomen, zodat ze op het voedsel kunnen ‘inwerken'.Zo kunnen ze ons helpen de energie in het voedsel “vrij te maken” voor ons lichaam, voor optimale vitale energie en gezonde lichaamsfuncties.

doTERRA Supplementen met enzymen

Zowel de doTERRA Zendocrine detoxification complex met enzyme delivery system als de doTERRA Terrazyme zijn producten van hoge kwaliteit die enzymen bevatten om het lichaam te ondersteunen. Echter, de doTERRA Zendocrine detoxification complex is speciaal ontworpen om het lichaam te helpen bij het ontgiften en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Het bevat een unieke enzymatische leveringssysteem om de opname van de enzymen te verbeteren, waardoor ze snel en effectief kunnen werken.

Aan de andere kant is doTERRA Terrazyme een algemeen enzymensupplement dat helpt bij de vertering van voedsel en het optimaliseren van de opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Het bevat een mix van verschillende enzymen, waaronder proteasen, amylasen en lipasen, om verschillende soorten voedsel af te breken en te verteren.

De werking van enzymen in het lichaam is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Enzymen helpen bij het afbreken van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering, het immuunsysteem en de ontgifting. Het leveringssysteem van de doTERRA Zendocrine detoxification complex is ontworpen om de enzymen snel en efficiënt in het lichaam af te leveren, wat kan helpen bij het ondersteunen van de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam.

Al met al zijn zowel de doTERRA Zendocrine detoxification complex met enzyme delivery system als de doTERRA Terrazyme uitstekende producten met enzymen die het lichaam ondersteunen en helpen bij het behouden van een goede gezondheid. Het verschil zit hem vooral in de specifieke doelstelling van de producten en de mix van enzymen die ze bevatten.

Winkelwagen