Etherische oliën in trauma therapie

Wat maakt dat mensen gezond blijven ondanks stressvolle levenservaringen?

Sommige mensen zijn kwetsbaarder voor trauma's dan anderen. De sleutelfactor die bepaalt of men gezond blijft ondanks allerlei stressvolle levenservaringen zoals verlies, echtscheiding en andere traumatische gebeurtenissen, komt neer op de mate van coherentie in iemands systeem.

Coherentie is “de mate waarin iemand zichzelf kan blijven onder druk” (Aaron Antonovsky) of ook: de mate waarin iemand niet overweldigd wordt door wat er gebeurt.

Er zijn drie factoren die bijdragen tot de mate van coherentie:

Mensen met een hoge mate van coherentie zoeken naar redelijke oplossingen of naar hulp; mensen die innerlijk incoherent zijn handelen chaotisch (fight or flight) of verstarren (freeze).

Het heeft te maken met je mindset of je ontvankelijker bent voor trauma. Trauma kan emotionele belemmeringen opwerpen voor hoe goed we ons leven leiden, zelfs tientallen jaren later. Dit komt omdat we na het trauma onszelf en onze overtuigingen over “wie we zijn” zijn gaan verbinden met de emoties die het trauma in ons losmaakt.

Kunnen we verslaafd raken aan trauma?

Traumatische ervaringen triggeren het vrijkomen van stresshormonen (cortisol) die ons in de “vluchtmodus” zetten. We kunnen verslaafd raken aan deze hormonen, alsof het drugs zijn (in zekere zin zijn ze dat ook).

Wanneer we meerdere ervaringen hebben die dezelfde emotie triggeren, raken we niet alleen vertrouwd met de emotie als een overtuiging van het “zelf”, maar raken we ook verslaafd aan het hormoon dat het lichaam op dat moment vrijgeeft, en zoeken of creëren we vervolgens onbewust meer ervaringen in ons leven waarbij we die emotie opnieuw triggeren.

Als wij als kind regelmatig gevoelens van schuld of schaamte ervaren, kunnen wij dit aan onze identiteit hechten en op volwassen leeftijd ervaringen zoeken waarbij wij deze gevoelens opnieuw kunnen voelen.

Hoewel deze emoties geen “feel good” toestanden zijn, hebben wij ze geassocieerd met onze identiteit en daarom geloven wij dat deze emoties een integrerend deel van ons wezen zijn.

Hoe kunnen etherische oliën helpen bij trauma?

Etherische oliën hebben een directe invloed op het limbisch systeem van de hersenen. Onderzoekers hebben aangetoond hoe aroma's de hersenen doen reageren. Zij activeren de hypothalamus, de hypofyse, de hormonen in het lichaam en het limbisch systeem.

Het limbisch systeem verbindt de linker- en rechterhersenhelft en de centra van het vrijwillige en onwillekeurige zenuwstelsel en is vaak ontregeld na een trauma. Geuren worden verwerkt in het limbisch systeem, evolutionair gezien het oudste deel van de hersenen. Het limbisch systeem herbergt onze emoties, seksuele gevoelens, geheugen en leren. Het herbergt ook de amygdala. Dit is het deel van de hersenen dat onze vecht- en vluchtreactie activeert. Wanneer mensen getraumatiseerd zijn, is dit het deel van de hersenen dat het meest wordt aangetast.

Etherische oliën zijn een katalysator voor genezing vanuit een geest-lichaam energetisch perspectief.

Etherische oliën alleen zijn niet in staat om het trauma voor ons op te lossen.

Dit werk ligt in onze handen!

Soorten traumatherapie

PSYCHOTHERAPIE

Psychotherapie, ook wel gesprekstherapie genoemd, geeft je de mogelijkheid om over jouw trauma te praten en het genezingsproces te doorlopen. Het is belangrijk om de juiste therapeut te vinden omdat dit de enige manier is waarop je een vertrouwensrelatie kunt opbouwen die je in staat stelt om je open te stellen en te delen. Therapie is vermoeiend en het is normaal dat je je direct na de therapie slechter voelt, maar het moet aanvoelen alsof je aan het herstellen bent van een intensieve training.
Etherische oliën kunnen een waardevolle hulp zijn om hiermee om te gaan.

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

CGT is een vorm van gedragstherapie. Je leert gedragingen en attitudes te herkennen die een negatieve invloed op jouw leven hebben. Je werkt dan aan het vervangen van deze negatieve attitudes door positieve en kunt deze nieuwe vaardigheden toepassen in je dagelijks leven.

Als je tijdens de therapie een positieve gemoedstoestand hebt bereikt, kan deze toestand geassocieerd worden met de geur van een bepaalde etherische olie. Tussen de sessies door kan het ruiken van de geur je helpen om te gaan met stressvolle situaties.

COGNITIEVE VERWERKINGSTHERAPIE

CPT is vaak de eerste keuze bij de behandeling van trauma, vooral bij de behandeling van de langetermijneffecten van jeugdtrauma's bij volwassenen. Net als CGT helpt CPT bij het aanleren van nieuwe, meer positieve manieren om met trauma-gerelateerde overtuigingen en emoties om te gaan.

Deze nieuwe manieren van omgaan kunnen opnieuw worden geïntegreerd met behulp van etherische oliën.

DIALECTISCHE GEDRAGSTHERAPIE

Net als andere vormen van traumatherapie is dialectische gedragstherapie gericht op het beter reguleren van emoties. Deze vorm van therapie is effectief gebleken bij het helpen van mensen met zelfmoordgedachten. Het helpt bij het aanleren van nieuwe vaardigheden die mensen helpen ongezond gedrag te veranderen.

EYE MOVEMENT DESENSITISATION AND REPROCESSING (EMDR)

In EMDR therapie, concentreer je je op het trauma terwijl je visueel gestimuleerd wordt. Gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen worden geactiveerd terwijl de stimulatie helpt om de emoties en fysiologische reacties op het trauma te verminderen. Negatieve gedachten die verband houden met het trauma kunnen dan worden verwerkt met meer positieve en accepterende overtuigingen. Ook hier kunnen etherische oliën heel goed ondersteunend gebruikt worden.

GROEPSTHERAPIE

Groepstherapie is nuttig omdat het laat zien dat je niet alleen bent met jouw problemen. In een ondersteunende en veilige omgeving vinden groepsleden het makkelijker om hun verhaal te vertellen en anderen te helpen met het verwerken van hun trauma.

Een diffuser in de kamer en passende etherische oliën kan worden ingezet om een kalme en aangename sfeer te creëren.

BRAINSPOTTING

Brainspotting therapie brengt trauma's, negatieve emoties en fysieke pijn aan het licht. Een therapeut richt jouw blik met een pointer. De richting waarin mensen kijken kan hun gevoelens beïnvloeden. Brainspotting helpt bij het identificeren van triggers voor traumatische herinneringen of negatieve emoties en kan heel goed ondersteund worden met aromatherapie.

COMPLEMENTAIRE EN ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN VOOR TRAUMA

CAM-therapieën hebben bijzondere sterke punten, ze vergen minder gesprekken en onthullingen dan psychotherapie en dragen niet de risico's van bijwerkingen als farmaceutische benaderingen.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Acupunctuur
 • Ademhalingsoefeningen
 • Meditatie
 • Ontspanning
 • Progressieve ontspanningstechnieken
 • Tai-Chi
 • Yoga
 • Therapie met dieren
 • Slimme Supplementatie

Ondersteunende etherische oliën

Etherische oliën kunnen worden gebruikt om het genezingsproces te ondersteunen en zelfgenezing te bevorderen. Speciale oliemengsels en het aanbrengen van oliën op specifieke punten (acupunctuurpunten) op het lichaam helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en de energie te harmoniseren.

 1. Bergamot: Bergamot is al sinds tijden in gebruik als een aanvulling bij therapieën om angst en vrees te verlichten. Het heeft een reinigend effect op vastzittende gevoelens en beperkende geloofssystemen, wekt een gevoel van hoop op en moedigt aan om je gevoelens met anderen te delen.
 2. Tangerine: Van Tangerine etherische olie is in studies aangetoond dat het kalmerende en angstverlichtende eigenschappen heeft. Het kan de donkerste stemmingen transformeren en nodigt uit tot het herbeleven van de vreugde en spontaniteit van de kindertijd.
 3. Rose (Roos): Rozenolie is een van de meest populaire etherische oliën die therapeuten ter ondersteuning gebruiken bij de behandeling van angst, verdriet, paniekaanvallen, shock en depressie.
 4. Roman Chamomile (Roomse Kamille): Kamille kan worden gebruikt als aanvulling op therapieën die angst, bezorgdheid, prikkelbaarheid en depressie behandelen. Het kan gevoelens van innerlijke vrede en tevredenheid doen toenemen. Het helpt om ons los te maken van zinloze activiteiten die ons leven vullen, zodat we ons meer kunnen richten op bevredigend werk.
 5. Clary Sage (Scharlei): Clary Sage helpt de emoties te kalmeren na een uitbarsting van woede. Het geeft moed om de waarheid te zien en moedigt aan om open te blijven staan voor nieuwe ideeën en perspectieven.
 6. Sandalwood (Sandelhout): Sandalwood helpt bij allerlei ontspanningstechnieken zoals meditatie, mindfulness en gebed. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn krachtige vermogen om de geest te kalmeren. Het kan je helpen je huidige geloofssystemen te overstijgen.
 7. Vetiver: Als een van de meest aardende oliën, kan Vetiver je helpen je meer geworteld in het leven te voelen. Het is ondersteunend voor alle soorten van zelfbewustzijn werk.
 8. Lemongrass (Citroengras): Lemongrass stelt je in staat om vooruit te gaan, verandering te accepteren en je in te zetten voor je genezing.
 9. Ylang Ylang: Ylang Ylang helpt je om dingen vanuit het hart te verwerken en emotionele trauma's te helen. Het helpt om je te verbinden met een bron van vreugde die van binnenuit komt.
 10. Geranium: Geranium helpt je om het vertrouwen in de wereld en in anderen terug te winnen. Het herstelt het vertrouwen in het leven en in de goedheid van anderen.
 11. Lavender (Lavendel): Lavendel bestrijdt de angst om gezien en gehoord te worden. Lavendel helpt bij het vermogen om eerlijk en open te communiceren.
 12. Black Pepper (Kardemom): Door ons masker af te zetten en te proberen gevoelens en gedragingen te begrijpen, laten we onze ware gedachten en emoties naar boven komen en laten we de stroom van groei op gang komen. Black Pepper wordt ook gebruikt om het verlangen naar verslavende middelen te verminderen
 13. Frankincense (Wierook): Zodra je je kunt verbinden met je waarheid, kun je je ware doel in de wereld omarmen en daardoor je niet langer laten leiden door het ego.
 14. Juniper Berry (Jeneverbes): Het is vooral nuttig wanneer men zich verzet tegen de diepe ziels-duik die voor genezing nodig is. In plaats van weg te lopen of zich te verstoppen voor het onbekende, helpt Juniper Berry om dieper te graven en de levensles te leren.

Hoe gebruik je etherische oliën ter ondersteuning van trauma therapie

 • Kalmeer het lichaam: Om de stressrespons van het lichaam te kalmeren en de parasympathische toestand van “rest & digest” te activeren, breng je een druppel etherische olie aan op de schedelbasis, boven het hart, aan de binnenkant van de polsen en achter de oren.
 • Laat emoties los: Om emoties los te maken, breng je etherische olie aan op de kleine teen of de buitenkant van de voet vanaf de enkel tot aan de teen.
 • Verminder stress: De bijnieren geven de stresshormonen cortisol en adrenaline af. Om het lichaam weer in evenwicht te brengen en de afgifte van stresshormonen te kalmeren, breng je etherische olie aan op de bijnieren (op de rug van het lichaam, één vuist vanaf de onderste rib naar boven)
 • Verbeteren van de slaap: Ernstige schrikreacties kunnen het circadiaanse ritme en de slaap verstoren. Hierdoor kun je je “tired and wired” voelen. Om de slaap te verbeteren, kan je etherische oliën aanbrengen op de kruin van het hoofd, de achterkant van de schedel en boven de oren.
 • Gevoel van veiligheid: de nieren worden traditioneel beschouwd als de zetel van moed en wilskracht. Om angst te verminderen en gevoelens van veiligheid, kracht en moed te bevorderen, worden etherische oliën op de nierstreek aangebracht.
 • Sfeer van ontspanning en genezing: Gebruik etherische oliën in jouw diffuser wanneer je een kalmerende sfeer wilt creëren.
 • Ondersteun het lichaam: Gebruik etherische oliën in veggie capsules als een Smart Supplement. Het is het beste om eerst een specialist in etherische oliën te raadplegen voor advies.

Wat kun je nu doen om meer vrede in je leven te creëren?

Er zijn een paar eenvoudige dingen die je al in je leven kunt implementeren om meer vrede in je leven te creëren:

 • Maak contact met de natuur (maak een wandeling in het bos (bosbaden) en laat elke dag natuurlijk licht op je huid vallen).
 • Zet het volume zachter (jouw systeem is al overbelast; vermijd onnodige prikkels)
 • Knuffel en omarm (knuffel jouw dierbaren en aai jouw huisdieren om endorfine en oxytocine vrij te maken).
 • Aarden (gebruik een verzwaarde deken, loop op blote voeten)
 • Vrije tijd (neem tijd voor zelfzorg, kies activiteiten die je ziel voeden).
 • Shake it off (beweeg het lichaam om opgekropte energie af te schudden, bv. door te dansen, op een trampoline te springen, te joggen, enz.)
 • Koudetherapie (koude douches of ijsbaden verhogen het zelfherstellend vermogen van het lichaam)
 • Gezond eten (je hebt volledige controle over je levensenergie)
 • Goed slapen (stel als doel 8 uur te slapen om je lichaam tijd te geven om te rusten en te genezen).

Je zult ervaren dat het geen lineair genezingsproces is, maar eerder een hobbelige weg met ups en downs. Het is belangrijk dat je een gevoel van veiligheid voor jezelf creëert terwijl je leert om te gaan met je gevoelens. Creëer voldoende ruimte en tijd om te rouwen om de verliezen die met het trauma gepaard gaan. Als je een nieuw zelfbesef ontwikkelt en jezelf opnieuw definieert, zul je de nodige stappen zetten op weg naar zelfbeschikking en een vrij leven. Je verdient het. Je bent het waard.

Winkelwagen

Nieuwsbrief vol Inspiratie, Olie Tips en leuke Aanbiedingen!

Top Menu Newsletter Registration NL
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
De waardering van www.aromapro.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.0/10 gebaseerd op 3 reviews.
Winkel
0 Verlanglijst
0 artikelen Winkelwagen
Mijn account