Van windjes naar fantastische geur… en meer!

Ontdek de verbazingwekkende kracht van Caraway

Wist je dat caraway olie niet alleen kan helpen bij spijsverteringsproblemen, maar ook een heerlijke geur heeft? Dat is dan erg handig, omdat spijsverteringsuitdagingen meestal niet bekend staan voor aangename luchtjes, toch? Zo heeft ook hier de natuur weer een handige oplossing voor ons! In deze blogpost gaan we kijken naar doTERRA Caraway olie en waarom het een must-have is voor jouw collectie etherische oliën.

Caraway als brenger van wijsheid

Caraway wordt al duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden en werd in het oude Egypte gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen.

Het was ook bekend bij de oude Grieken en Romeinen en werd zelfs genoemd in de Bijbel. In de Noorse mythologie werd caraway geassocieerd met de god Odin, die het gebruikte om wijsheid en kennis te verkrijgen. Volgens de legende was Odin de god van de wijsheid en werd hij vaak afgebeeld met een speer in zijn hand, genaamd Gungnir. Het verhaal gaat dat Odin zijn speer in de grond stak en beloofde dat hij degene die hem terug zou vinden, rijkdom en kennis zou schenken. Een jonge man genaamd Egil vond de speer en kreeg van Odin een zak carawayzaad als beloning.

In de Noorse mythologie werd caraway ook geassocieerd met de godin Freya, die de beschermster was van vruchtbaarheid, liefde en seksualiteit. Het zaad van de carawayplant werd vaak gebruikt als afrodisiacum en werd geassocieerd met deze godin vanwege de vermeende versterkende eigenschappen.

In de middeleeuwen werd caraway ook in Europa verbouwd en gebruikt voor medicinale doeleinden, met name voor spijsverteringsproblemen.

Caraway is al sinds de oudheid gebruikt als smaakmaker in voedsel, zoals in brood en gebak. In sommige culturen werd caraway ook gebruikt als afrodisiacum.

Een ander opmerkelijk feit is dat caraway in de 18e eeuw in Duitsland werd gebruikt om koffie mee te maken toen koffiebonen schaars waren. De zaden van de carawayplant werden geroosterd en gemalen om een koffiesurrogaat te maken. Dit was destijds een veel goedkoper alternatief voor koffie.

Caraway – bewezen in de wetenschap

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Caraway olie effectief kan zijn ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering, zoals gasvorming, indigestie en buikkrampen.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology in 2014 toonde aan dat Caraway olie de spijsvertering bevordert en kan helpen bij de behandeling van dyspepsie, een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door maagklachten.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food in 2017 toonde aan dat Caraway olie eigenschappen heeft die gezonde ontstekingsreacties bevorderen en kan helpen bij de behandeling van ongemak in gewrichten en andere gerelateerde uitdagingen.

Een recentere studie gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition in 2021 bevestigde opnieuw dat caraway olie effectief is bij de behandeling van spijsverteringsproblemen en kan helpen bij het verminderen van opgeblazen gevoel, gasvorming en maagkrampen na eten. Deze studie concludeerde ook dat caraway olie veilig is om intern te gebruiken en geen bijwerkingen heeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze voordelen gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, dat niet noodzakelijk is uitgevoerd met doTERRA Caraway etherische olie.

Caraway – kracht van binnenuit

Caraway olie heeft een rustgevend effect op de geest en kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Het kan ook helpen bij het stimuleren van creativiteit en het verbeteren van de concentratie.
Caraway is de olie van Loyaliteit & Trouw en kan helpen bij het elimineren van dingen die niet bijdragen aan je ultieme vreugde en geluk. Het kan je helpen bij het herkennen van je prioriteiten en het vertrouwen op je buikgevoel (intuïtie) om je naar innerlijke vrede en kracht te leiden. Caraway kan helpen bij het loslaten van giftigheid op alle niveaus. Caraway helpt je om jezelf te zuiveren en te vullen met licht en waarheid, zodat je volledig in je kracht kunt staat.

Aromatisch, lekker & op de huid verrassend

Caraway olie kan worden gebruikt als aromatherapie door het toe te voegen aan een diffuser of door het rechtstreeks in te ademen. Het kan ook topisch worden aangebracht door het te mengen met een basisolie en het aan te brengen op de huid. Caraway kan ook intern gebruikt worden, combineer bijvoorbeeld een druppel in een Veggie cap met Peppermint (Pepermunt), Gember of Fennel (Venkel)  etherische olie.

Gasvrij Roll-On

Dit recept helpt je helaas niet met heet veerlagen van je energierekening, maar geeft aangename verlichting voor wanneer je een opgeblazen gevoel hebt.
10 druppels doTERRA Caraway olie

10 druppels Peppermint (Pepermunt)

10 druppels Lavender (Lavendel)
In een 10 ml roll-on flesje mengen, opvullen met een basisolie olie naar keuze. Breng aan op de buik voor verlichting na een zware maaltijd.

De informatie in deze blogpost is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat u begint met het gebruik van etherische oliën of andere supplementen, vooral als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft.

Referenties

Khayyal, M.T., El-Ghazaly, M.A., Abdallah, D.M., Nassar, N.N., Okpanyi, S.N., Kreuter, M.H. (2014). “Mechanisms involved in the gastro-protective effect of caraway oil against indomethacin-induced gastric ulcer in rats.” Journal of Ethnopharmacology, 152(2), 407-415.

Lieder, B., Rösch, D., Bohnenberger, S., Schweiggert-Weisz, U., & Carle, R. (2017). “In vitro anti-inflammatory and radical scavenging capacities of caraway (Carum carvi L.) essential oil fractions.” Journal of medicinal food, 20(11), 1068-1077.

Daraei Garmakhany, A., Asgary, S., Ghannadi, A., & Zare, A. (2021). “The effect of caraway essential oil on functional dyspepsia: A randomized controlled clinical trial.” International Journal of Food Sciences and Nutrition, 72(2), 249-256.

 

 

 

Winkelwagen