De gouden sleutel voor een lange gezondheidsverwachting

Onze wereld is moderner dan ooit en daardoor leven we langer dan ooit tevoren. Met de ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en geneeskunde zal dit waarschijnlijk alleen maar toenemen. Maar hier komt de hamvraag: zijn we ook gezonder dan ooit? Brengen we de extra jaren door met vitaliteit en energie, of worden we beperkt door slechte gezondheid?
In plaats van te focussen op levensverwachting in jaren, is het niet belangrijker om te richten op de gezondheidsverwachting, oftewel de tijd die we in goede gezondheid kunnen doorbrengen?
Hoewel veroudering onvermijdelijk is, betekent dit niet dat we moeten accepteren dat we ons leven op een bepaald moment niet meer ten volle kunnen leven. Wie zegt dat veroudering er zo uit moet zien? Wij willen allemaal gezond ouder worden en ons leven ten volle blijven leven, nietwaar? Laten we samen werken aan gezond ouder worden en blijven genieten van het leven dat we leiden.

Metabolische gezondheid: maakt je stofwisseling je ouder dan je bent?
Natuurlijk weet je hoe je stofwisseling werkt! Het is simpelweg het proces waarbij je lichaam brandstof zoals voedsel omzet in de bouwstenen en energie die nodig zijn voor al je cellulaire processen. Kortom, het is de sleutel tot een gezond en energiek lichaam!
Bijna iedereen kent twee mensen die even oud zijn, maar er heel anders uitzien.
Verschillende mensen kunnen ook op cellulair niveau verschillende leeftijden lijken – dit staat bekend als biologische leeftijd.
Biologische leeftijd is een maatstaf voor hoe jong je cellen lijken te zijn, gebaseerd op hoe gezond ze zijn of hoe ze functioneren en zich gedragen. Je cellulaire gezondheid komt niet altijd overeen met je echte leeftijd. Veel mensen zijn van binnen “ouder” – maar het goede nieuws is “it’s never too late”! We zijn geboren in een prachtig instrument met een verbazingwekkende capaciteit voor herstel en regeneratie. Met de juiste keuzes, enkele hacks en een paar trucjes kan iedereen de innerlijke klok terugdraaien en dan zelfs jaren verder terug dan je biologische leeftijd.

Lifestyle bepaalt biologische leeftijd – de keuze is aan jou!
De meesten van ons zijn bekend met het idee dat keuzes in levensstijl van invloed zijn op het uiterlijk. Roken, drinken, overmatige blootstelling aan de zon, onevenwichtige voeding, gebrek aan beweging, slaaptekort, stress en genetische factoren kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering. Hetzelfde geldt voor de biologische leeftijd. Jouw Lifestyle-keuzes maken een groot verschil. Dezelfde dingen waarvan we weten dat ze ervoor zorgen dat we er aan de buitenkant oud uitzien, zorgen ervoor dat cellen zich aan de binnenkant oud gedragen.
Wat hebben stofwisseling en veroudering met elkaar te maken? Denk aan de manier waarop een automotor benzine verbrandt als brandstof. Het proces genereert kinetische energie (beweging). Het heeft ook een bijproduct: uitlaatgassen.
Terwijl je lichaam zijn werk doet en energie creëert en gebruikt, creëert het ook een bijproduct, een soort uitlaat: vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan tijdens stofwisselingsprocessen. Vrije radicalen hebben bepaalde doelen, maar een opeenhoping ervan kan oxidatieve schade veroorzaken, waardoor je cellen verouderen. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen en helpen oxidatieve stress te voorkomen, en dat is een deel van de reden waarom het eten van fruit en groenten – vooral antioxidantrijke – zo belangrijk is!

Zorg je wel goed voor je “motor”?
Veel mensen denken dat het ouder worden onvermijdelijk leidt tot een afnemende stofwisseling, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Het is juist de stofwisseling die een belangrijke rol speelt in gezond ouder worden. Een gezond lichaam dat efficiënt functioneert op celniveau zorgt ervoor dat je orgaansystemen optimale hoeveelheden energie krijgen. Door gezonde levenskeuzes te maken, kun je dit proces zelfs nog verbeteren.
Wist je dat je cellen zich jonger kunnen gedragen als je goed let op je stofwisseling en hoe je lichaam energie gebruikt? Maar het omgekeerde is ook waar. Als je ongezonde of zelfs suboptimale levensstijlkeuzes maakt, kunnen je cellen en lichaamssystemen functieverlies ervaren dat zich in de loop der jaren opbouwt. Het gevolg: uitdagingen die rechtstreeks verband houden met je metabolisme en levensstijlkeuzes.
Je stofwisseling heeft dus een grote impact op je gezondheid, en daarbij is genetica niet de enige factor. Hoewel ieder van ons beïnvloed wordt door genetische factoren, zijn er veel manieren waarop je jouw stofwisseling positief kunt beïnvloeden en zo je gezondheid kunt optimaliseren.
Laten we de motor-metafoor gebruiken: een oude, lompe en stoffige motor die verwaarloosd is, verbrandt niet zo efficiënt benzine als een motor die in goede conditie wordt gehouden, met regelmatige afstellingen en olieverversing. Zo werkt het ook met jouw lichaam en stofwisseling. Door het maken van gezonde keuzes, kan je ervoor zorgen dat jouw motor efficiënt blijft draaien en je een gezonde, vitale levensstijl behoudt, ook op latere leeftijd.

Kleine “Gezondheidshacks” kunnen grote verandering brengen

Je genetische situatie beïnvloedt misschien je leven en gezondheid, maar je levensstijlkeuzes maken het verschil. Gezonde keuzes kunnen je levenskwaliteit verbeteren, terwijl ongezonde keuzes het tegenovergestelde effect hebben. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede slaap de basis vormen voor een gezonde levensstijl.Wanneer je aan één aspect van je gezondheid werkt, heeft dit vaak ook een positieve invloed op andere aspecten van je welzijn. Bijvoorbeeld, als je regelmatig gaat sporten om je fysieke gezondheid te verbeteren, kan dit ook helpen om je mentale gezondheid te verbeteren. Het is als het ware een kettingreactie van gezonde keuzes die elkaar versterken en tot een algeheel gevoel van welzijn leiden. Bijvoorbeeld, een dieet rijk aan antioxidanten, nodig om vrije radicalen en oxidatieve stress te bestrijden, is ook goed voor je glucosemetabolisme en algemene gezondheid. En veel van deze antioxidantrijke voedingsmiddelen zijn fruit en groenten, die boordevol extra voedingsstoffen en vezels zitten. Kleine veranderingen in je lifestyle kunnen dus een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn.

Wat te doen bij lekkere trek?

Ben je ooit je dag begonnen met een lekkernij – iets zoets dat de hele dag van verkeerd eten in gang lijkt te zetten? Cravings zijn een kracht om rekening mee te houden, vooral omdat het normaal is dat de vastberadenheid of zelfdiscipline in de loop van de dag afneemt. Je besteedt je geduld en vastberadenheid aan allerlei situaties gedurende de dag, dus naarmate de dag vordert wordt het een grotere uitdaging om je staande te houden als het gaat om gezondheidsdoelen. Maar cravings hoeven je niet te beheersen, en er zijn manieren om makkelijker en langduriger gezonde gewoonten aan te nemen dan te vertrouwen op pure wilskracht.
Je bent het misschien beu om te horen, en ik weet dat het in herhaling valt, maar de plaats om te beginnen is altijd een basis van goede voeding. Cravings kunnen een manier van je lichaam zijn om je te vertellen dat het iets nodig heeft. Dat is niet altijd het geval, maar het kan zeker zo zijn! En een geweldige manier om dat soort cravings te verminderen is ervoor te zorgen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Helaas laten moderne westerse diëten zelfs de gezondste onder ons achter met tekorten aan voedingsstoffen die we vroeger uit voedsel haalden. Vandaar hebben we supplementen nodig om ervoor te zorgen dat we al onze voedingstekorten opvullen. Het dōTERRA Lifelong Vitality Pack is perfect om die tekorten aan te vullen en natuurlijke ondersteuning te bieden.

MetaPWR™ tot the rescue!  

De naam MetaPWR heeft meerdere betekenisniveaus. Meta is het begin van het woord metabolisch, wat is toepasselijk omdat de MetaPWR productlijn is ontworpen om de gezondheid van de stofwisseling te ondersteunen. Meta heeft nog een ander doel doel, want het voorvoegsel kan ook “alomvattend” of “transcendent” betekenen. Power (gespeld als P-W-R) kan “kracht” betekenen zoals het wordt uitgesproken, terwijl het ook betekent “Personal Wellness Realized”.
MetaPWR Metabolic Blend bevat gebalanceerde verhoudingen van dōTERRA CPTG Certified Pure Tested Grade® etherische oliën: Grapefruit, Lemon (Citroen), Peppermint (Pepermunt), Ginger (Gember) en Cinnamon (Kaneel). Inname van LPeppermint olie – een belangrijk ingrediënt in MetaPWR – kan effectief zijn bij het ombuigen van cravings, wat het overslaan van ongezonde snacks en suikerhoudende treats veel makkelijker maakt.
Wanneer alle vijf deze etherische oliën – Grapefruit, Lemon (Citroen), Peppermint (Pepermunt), Ginger (Gember) en Cinnamon (Kaneel) – in de juiste verhouding worden gecombineerd, kan er iets krachtigs gebeuren. Preklinisch onderzoek suggereert dat deze combinatie bij inname daadwerkelijk de omvang van vetcellen kan verminderen, maar meer bevestigend klinisch onderzoek is nodig.
Als cravings opkomen, kun je erop vertrouwen dat MetaPWR je komt helpen. Je vindt het misschien nog nuttiger om de cravings voor te zijn en te voorkomen dat ze je überhaupt lastigvallen. Neem een voorsprong door een of twee druppels MetaPWR Metabolic Blend toe te voegen aan je water om de hele dag door te drinken.
Het komt erop neer dat je niet het gevoel hoeft te hebben dat je helemaal alleen tegen cravings vecht. Je kunt cravings verminderen en ze beter beheersen met hulp van goede voeding en MetaPWR.
Dus waar wacht je nog op? Maak gezonde keuzes en voel je energieker, vitaler en gezonder, zowel nu als op latere leeftijd!

Dit zegt de wetenschap
Ben je een beetje zoals ik, dan wil je ook eerst de feiten bekijken, zeker voordat je aan de slag gaat om zoiets cruciaals als je lifestyle aan te passen. Preklinisch onderzoek omvat meestal experimenten op cellen, weefselmonsters en diermodellen, zoals knaagdieren. Dit onderzoek wordt gedaan om de veiligheid en werkzaamheid van een bepaalde stof of behandeling te bepalen voordat het op mensen wordt getest. In dit geval suggereert het preklinische onderzoek dus dat de etherische oliën mogelijk effectief kunnen zijn bij het verminderen van de omvang van vetcellen, maar verder klinisch onderzoek bij mensen is nodig om dit te bevestigen.
Ik heb hier drie studies voor je, die met menselijke deelnemers hebben plaatsgevonden:
In 2020 is een onderzoek naar het effect van kaneelolie op het verminderen van buikvet uitgevoerd en gepubliceerd in het tijdschrift Foods. In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie werden 88 deelnemers verdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg dagelijks een combinatie van Grapefruit, Lemon (Citroen), Peppermint (Pepermunt), Ginger (Gember) en Cinnamon (Kaneel) etherische oliën, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Na zes weken werd er gekeken naar het buikvetpercentage en de tailleomtrek van de deelnemers. De groep die de etherische oliën had gekregen, liet een significant grotere vermindering zien van zowel het buikvetpercentage als de tailleomtrek dan de placebogroep. De resultaten suggereren dus dat deze combinatie van etherische oliën kan helpen bij het verminderen van buikvet bij mensen. https://www.mdpi.com/2304-8158/9/2/139/htm
Een studie uit 2018 gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat het gebruik van een aromatherapie-mengsel van Grapefruit, Lemon (Citroen) en Peppermint (Pepermunt) etherische oliën leidde tot een significante vermindering van de eetlust en een vermindering van het lichaamsgewicht bij deelnemers aan de studie. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2017.0261
Een andere studie uit 2015 gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food rapporteerde dat het gebruik van etherische oliën van Grapefruit en Lemon (Citroen) leidde tot gewichtsverlies bij mensen met obesitas. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
Het is echter belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om deze resultaten te bevestigen en dat etherische oliën geen vervanging zijn voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de genoemde studies niet noodzakelijkerwijs het gebruik van doTERRA-oliën omvatten.
Al met al kunnen we concluderen dat etherische oliën je een goede ondersteuning kunnen bieden. Het integreren van etherische oliën in je dagelijks leven kan een geweldige manier zijn om op elke leeftijd een gezondere levensstijl te omarmen en een langer en vitaler leven te leiden. Want wie zegt dat je zelfs op je oude dag niet meer kan veranderen? Jij hebt de sleutel tot een langere gezondheid zelf in handen.

Winkelwagen