Blue Tansy

De wetenschap van Blue Tansy

De essentiële olie van Blue Tansy wordt verkregen uit de bladeren, bloemen en stengels van de plant Tanacetum annuum. De naam Blue Tansy is eigenlijk een verkeerde benaming; de plant zelf is een geelbloemig mediterraan kruid dat oorspronkelijk uit Marokko komt. De olie van de plant behoort tot dezelfde familie als de kamilleoliën, waartoe ook de Roman Chamomile en de Duitse kamille behoren. In deze context is het geen verrassing dat Blue Tansy soms “Marokkaanse blauwe kamille” wordt genoemd.

Chamazuleen

Wat Blue Tansy en Duitse kamille gemeen hebben is de aanwezigheid van een stof genaamd chamazuleen. De intens blauwe kleur van chamazuleen is wat hen hun tint geeft. Interessant genoeg wordt chamazuleen gevormd tijdens stoomdestillatie, wat verklaart waarom de oliën blauw zijn en de planten waar ze van afkomstig zijn niet. Een sesquiterpeen verbinding, matricine genaamd, die van nature voorkomt in de bovengrondse delen van de planten, gaat door een reactie wanneer het in de aanwezigheid is van waterdamp bij hoge temperaturen. Het reactieproduct is chamazuleen, een sesquiterpeen met een diepblauwe tint.

Blue Tansy is een olie met een relatief hoog chamazuleengehalte. Dit betekent dat het een krachtige kalmerende werking kan hebben. Bedenk echter dat met grote kracht ook grote verantwoordelijkheid komt. Er zit zoveel chamazuleen in Blauwe Tansy dat de olie zelfs huid en oppervlakten blauw kan kleuren, dus de olie moet voorzichtig worden gebruikt.

Myrceen

Naast het gehalte aan chamazuleen, is Blue Tansy olie ook uniek vanwege het gehalte aan sabineen en myrceen. Sabine is een cyclisch monoterpeen dat bekend staat om zijn houtachtige en kruidige aroma. Experimenteel onderzoek toont ook aan dat het verzachtend kan werken en onzuiverheden op de huid kan helpen verminderen.

Conclusie

Tot 2017 werd Blue Tansy alleen aangeboden als ingrediënt in Deep Blue® en diverse andere mengsels. Blue Tansy is een uitstekende aanvulling op de doTERRA collectie van essentiële oliën. Of je het nu toevoegt aan je huidverzorgingsroutine of het gewoon verspreidt voor het zoete aroma, deze olie zal zeker een favoriet worden.

*Deze verklaringen zijn niet geëvalueerd door de Food and Drug Administration. Dit product is niet bedoeld voor diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook.

Winkelwagen