Hormonen

Het endocriene systeem produceert hormonen die honger reguleren, slaap, angst, en andere dagelijkse ervaringen. Overmatige stress kan het endocriene systeem belasten. Verschillende etherische oliën kunnen de gezondheid van het endocriene systeem ondersteunen, waaronder Clary Sage, Fennel, Rose en Melissa.

TIPS

Het endocriene systeem beheert jouw hormonen, die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van metabolisme, groei, slaap, hartslag, bloedsuikerspiegel, het vrijkomen van adrenaline, libido en nog vele andere dingen.

Het endocriene systeem bestaat uit klieren (hypofyse, schildklier, bijnier, eierstokken en testikels) door het hele lichaam die hormonen produceren, opslaan en vrijgeven. Hormonen zijn chemische stoffen die dienen als een vorm van communicatie in het lichaam. Het endocriene systeem activeert de klieren om hormonen vrij te geven in de bloedbaan, waardoor de hormonen worden verdeelt door het hele lichaam. Deze hormonen zijn van cruciaal belang voor onze overleving; ze helpen met het onderhouden van de homeostase, Daaronder valt het reguleren van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel, geslachtshormonen, spijsverteringsenzymen, stress respons, en nog veel meer. Goed functionerende klieren zijn de sleutel tot algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Er zijn veel verschillende soorten hormoonmoleculen, en elke soort stuurt een ander bericht dat verschillende reacties triggert. Het endocriene systeem regelt de afgifte van adrenaline, cortisol, insuline, progesteron, melatonine, oestrogeen, testosteron en vele andere hormonen die berichten sturen door het hele lichaam.

De hypofyse staat bekend als de meesterklier. Het controleert alle andere klieren in het endocriene systeem. Een speciaal deel van de hersenen genaamd de hypothalamus controleert de hypofyse, dus het endocriene systeem is eigenlijk onder de controle van het zenuwstelsel. Hormonen onder controle van het endocriene systeem controleren de functie van de vele organen en lichaamssystemen, met o.a. de huid, nieren, maag, lever, alvleesklier, voortplantingssysteem en het hart.

Etherische oliën kunnen worden gebruikt om het endocriene systeem te ondersteunen en het evenwicht en homeostase te bevorderen. Verschillende etherische oliën kunnen nuttig zijn bij het ondersteunen van de gezonde werking van het endocriene systeem, waaronder Clary Sage, Fennel, Lemongras, Melissa, Rose en Rosemary. Gebruik van deze oliën in een diffuser, de toepassing op de huid verdund met gefractioneerde kokosolie, of het interne gebruik kan nuttig zijn.

Top Producten

Videos