Blog

Ontdek en Gebruik Je Liefdestaal!

Het ervaren of niet ervaren van liefde kan een grote invloed op je gezondheid hebben. Velen van ons dragen een verwonding op dit gebied met zich mee, waardoor we stress ervaren die zich negatief uitwerkt op zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Liefde en verbondenheid zijn essentiële behoeften; zonder deze ervaren we vaak een gevoel van gemis en onrust.

“Liefde is een werkwoord” zijn misschien de belangrijkste woorden die ik in mijn leven heb mogen leren. En dat betreft niet alleen de relatie met je partner, maar ook hoe je omgaat met jezelf (denk aan zelfzorg of sterker nog: ZELFLIEFDE), dat vraagt echt wel tijd en inzet van je. Ook de relatie met je kinderen en eigenlijk al je relaties!

Relaties kunnen best ingewikkeld zijn. Communicatie speelt een heel belangrijke rol. Elkaar werkelijk begrijpen is niet altijd makkelijk, maar dat kan je leren en daardoor de basis van je relatie enorm versterken. Het begint bij jezelf: hoe goed ken jij je eigen wensen en behoeften? Sta je daar wel eens bij stil? Of heb je in je kinderjaren (aan-)geleerd dat wat jij wilt minder belangrijk is dan wat een ander wil? Dan kun je gauw in de min komen als het gaat om het ervaren van liefde. Maak daarom meer tijd om je bewust te worden van wat jij belangrijk vindt, zodat jij je geliefd kunt voelen.

Heb je al gehoord van “De 5 liefdestalen”? Als je er nog nooit van gehoord hebt, de 5 liefdestalen zijn vijf verschillende manieren om liefde uit te drukken en te ontvangen. Je partner kan dat op een heel andere manier doen dan jij, maar als je van elkaar weet, welke taal de voorkeur heeft, dan kan dat tot meer geluk en voldoening in je relatie bijdragen.

De 5 Liefdestalen:

  • Woorden van bevestiging
  • Kwaliteitsvolle tijd
  • Daden van dienstbaarheid
  • Geschenken
  • Lichamelijke aanraking

Dit concept werd ontwikkeld door Gary Chapman, Ph.D. in zijn boek The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts, dat hij schreef op grond van zijn ervaringen als huwelijksconsulent. Niet iedereen communiceert liefde op dezelfde manier, daarom is het belangrijk uit te zoeken hoe de mensen om ons heen verlangen bemind te worden, zodat we zo goed mogelijk van hen kunnen houden.

Olie tip: Diffuser blends
Doe wat druppels Green Mandarin (olie van onvoorwaardelijke liefde), Thyme (emotioneel bevrijdend) en Siberian Fir (fris perspectief) in je diffuser en duik in dit boek, of beter nog, luister samen met je partner naar het audioboek.

Emotionele intimiteit, elkaars gevoelens bevestigen, om elkaar geven en in elkaars gevoelens geïnteresseerd zijn.

Een Connection blend voor meer verbinding om al deze vormen van intimiteit te wortelen is Black Spruce, Lavender, en Wild Orange. Doe 2-3 druppels in je diffuser of maak een eigen roll-on blend  om mee te nemen voor onderweg!

Zullen we de liefdestalen een voor een bekijken en ook oliën vinden, die ons hierbij kunnen ondersteunen? Kom, lees dan verder!

1) Woorden van bevestiging
Ik was net zo slecht in het geven van complimenten als in het ontvangen ervan. Inmiddels is dat anders. Ik geef graag complimentjes! Het moet wel écht zijn en uit het hart komen, anders werkt het niet!

Je kan iemands hele dag een andere draai geven door ze een klein complimentje te geven. En dat geldt natuurlijk ook voor jezelf!

Het is altijd bijzonder fijn om vriendelijke dingen te horen van degenen die we liefhebben, toch?

Als je iemand bent die dit als liefdestaal heeft, dan hecht je veel waarde aan verbale erkenningen van genegenheid. Geschreven en gesproken woorden helpen je om je gezien, begrepen en gewaardeerd te voelen.

Olie tip: Lavender, de olie van Communicatie en Spearmint, de olie van Zelfverzekerd Spreken zijn twee geweldige hulpmiddelen om te helpen bij verbale expressie.

Ze kunnen nuttig zijn om iemand te vertellen wat je voor hem of haar voelt als jezelf uiten misschien niet iets is wat je van nature aankomt. Door open en eerlijke communicatie zijn we in staat onvoorwaardelijke liefde, acceptatie en gemoedsrust te ervaren.

Hoe gebruik je de oliën? Geef een druppel van elk in je hand, wrijf je handen op elkaar, inhaleer uit je handpalmen en visualiseer het gesprek. Wat ga je zeggen en hoe wil je dat het voelt?

Je kan ook een 10ml roll on blend maken met van elke olie 10-15 druppels, aanvullen met gefractioneerde kokosolie en die regelmatig op je hart en je pols gebruiken en inhaleren, als jij iemand bent voor die het niet zo makkelijk is om je gevoelens uit te spreken.

2) Kwaliteitsvolle Tijd
Hoe vaak zat jij vandaag mindless op je telefoon te scrollen? (ahem…. wat ben je nu aan het doen..?) hahaha

En hoeveel minuten zat jij vandaag in een écht gesprek met je partner?

Als we niet opletten verliezen we echt veel waardevolle tijd aan dit kleine schermpje.

Mensen van wie de liefdestaal quality time is, voelen zich het meest gewenst als de mensen om wie ze geven tijd met hen willen doorbrengen. Ze stellen ook actief luisteren, oogcontact en volledige aanwezigheid tijdens deze tijd samen erg op prijs.

Is je liefdestaal kwaliteitsvolle tijd, dan kan jij je heel verloren en alleen gaan voelen, terwijl je partner met je in dezelfde ruimte is, wanneer je dan niet de tijd met aandacht ontvangt, die je nodig hebt om het gevoel van liefde te kunnen ervaren. Maar het gaat niet alleen om je partner – hoeveel tijd maak je voor jezelf vrij, om echt de dingen te doen waar jij van geniet?

Olie tip: Wist je dat Lemon de juiste olie is om hier te ondersteunen? Hoezo? Omdat het de olie van Focus is!

Lemon helpt je te concentreren, betrokken te blijven, alert te zijn en mentale helderheid te hebben. Dit is precies hoe iemand die van quality time houdt het zou waarderen dat je bent als je bij hem of haar bent.

Doe 4-6 druppels Lemon in de diffuser en kijk wat het voor je doet.

3) Daden van dienstbaarheid
Dat is dus echt een van MIJN liefdestalen. Ik kan echt innerlijk smelten als ik zie dat mijn partner de was heeft gedaan of weer de vaatwasser heeft uitgeruimd. Samen boodschappen doen – dat is voor mij bijna leuker dan een date night (bijna, hé, date night zeg ik ook niet nee tegen).

Is dat herkenbaar voor je?

Dan heb je misschien ook “acts of service” als je liefdestaal. Als je liefdestaal daden van dienstbaarheid is, waardeer je het als een geliefde zijn best doet om je het leven gemakkelijker te maken. Dit kan van alles zijn, van je soep brengen als je je onwel voelt of een karweitje van je overnemen om je last te verlichten. Belangrijk is dat het gebeurt zonder dat je erom hoeft te vragen.
Hoe ziet dat er dan uit met zelfliefde? Voor mij betekent dit dat ik dingen goed voorbereid of helemaal afmaak, zodat ik later niet geconfronteerd word met een taak waarvoor ik geen energie meer heb. Een piepklein voorbeeld is het opmaken van mijn bed in de ochtend. Dat doe ik met liefde en aandacht, en het maakt me elke avond blij als ik in mijn fijne bedje kan kruipen.

Olie tip: Motivate is een blend van munt en citrusoliën dat werd samengesteld voor mensen die zowel motivatie als aanmoediging nodig hebben.

Breng je Motivate Touch roll on aan op je pols of in je nek voordat je aan je daden van dienstbaarheid begint, of het nu het ophalen van de kinderen is of het aanpakken van de berg wasgoed. Deze kleine acties kunnen een diepgaand verschil maken voor je partner als dit zijn of haar liefdestaal is.

Je kan Motivate olie ook heel goed in de diffuser gebruiken, 4-6 druppels en het aroma geeft je/hem/haar een liefdevolle push in de juiste richting.

4) Geschenken
Dit is een vrij eenvoudige liefdestaal, die mij ook enorm blij kan maken. In principe voelt een persoon liefde wanneer hij of zij visuele symbolen van liefde ontvangt. Het gaat niet noodzakelijk om de geldwaarde van een geschenk, maar om de gedachte achter het gebaar. Het feit dat iemand goed heeft nagedacht en bewust iets speciaals voor die persoon heeft uitgekozen, betekent de wereld voor hem of haar!

Zelfliefde in de vorm van geschenken kan betekenen dat je jezelf iets geeft dat je helpt om te ontspannen en te genieten van het moment. Bijvoorbeeld, je zou jezelf kunnen trakteren op een mooie, nieuwe olieblend voor je diffuser, die je elke avond aanzet om een rustgevende sfeer te creëren. Of je koopt een prachtig notitieboek waarin je je gedachten en gevoelens opschrijft, zodat je jezelf beter kunt begrijpen en waarderen. Het gaat om het kiezen van iets dat jouw welzijn bevordert en je een gevoel van vreugde en waardering geeft.

Olie tip: Citrus Bliss of de Olie van Creativiteit, kan je helpen met je “slapende” creativiteit of expressie.

Als je hulp nodig hebt bij het bedenken van een cadeau voor een speciaal iemand, open dan je Citrus Bliss, adem in en voel je gemotiveerd en heb er vertrouwen in dat je het geweldig zult doen om je speciale iemand zich gewaardeerd te laten voelen. Citrus Bliss is een hele fijne olie om in de diffuser te gebruiken.

5) Lichamelijke aanrakingen
Lichamelijke tekenen van genegenheid, waaronder omhelzen, zoenen, handen vasthouden, knuffelen en seksuele intimiteit zijn bevestigend voor mensen met deze liefdestaal. Lichamelijke aanraking is voor deze mensen een krachtige emotionele connector.

Zelfliefde in de vorm van lichamelijke aanraking kan betekenen dat je jezelf trakteert op een heerlijke AromaTouch Massage. Dit soort massage combineert de voordelen van etherische oliën met de kracht van zachte aanraking, wat helpt om stress te verminderen en een diep gevoel van ontspanning en welzijn te bevorderen. Door jezelf zo'n verwenmoment te gunnen, zorg je goed voor je lichaam en geest, en geef je jezelf de liefdevolle aandacht die je verdient

Olie tip: Er zijn een paar oliën die behulpzaam kunnen zijn bij deze liefdestaal en in de slaapkamer Jasmin, Neroli, Rose, de waanzinnig fijne blend Whisper of die bijna magische Passion zijn allemaal oliën die intimiteit en nabijheid bevorderen. Deze oliën komen in een handige Touch variant, waardoor je ze als parfum vaker over dag kan gebruiken en inhaleren. Of wat dacht je van een AromaTouch Handmassage voor jezelf of voor je partner? Hier kan je heel goed een van deze oliën gebruiken.

Cinnamon is geweldig om verbinding en vertrouwen te scheppen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke diffuser blend in de slaapkamer of wat dacht je van een recept met chocola die gespiced is met een druppel Cinnamon?

Selfcare – wees lief voor jezelf!

  • Hoe vaak bekritiseren we de ander omdat wij vinden dat we iets tekort komen?
  • Wanneer vraag jij eerst jezelf: “Wat heb ik vandaag al voor fijns voor mezelf gedaan?”
  • Zou het kunnen dat jouw batterij al een hele tijd op halfleeg staat en jij daarom extra prikkelbaar bent en dit aan je naasten uitlaat?

Het is absoluut waar dat je eerst van jezelf moet kunnen houden om anderen echt te kunnen liefhebben. Het betekent niet om arrogant of narcistisch te zijn, maar om in contact te kunnen komen met je eigen welzijn en geluk!

Ik las een paar dagen geleden een gedicht: dat we in dit leven het gezicht dragen van die persoon, van die we in ons vorige leven het meest hebben gehouden. Wow die kwam even binnen bij mij.

Of je daar nou in geloofd of niet – wanneer je de volgende keer in de spiegel kijkt, denk hier maar aan. Vind jezelf mooi! Zorg goed voor jezelf. Heb je je liefdestaal kunnen herkennen? Wat kan jij ook voor jezelf doen zodat jij je zelfliefde verhoogd?

En uiteraard hebben we ook een olie die ons allemaal hierbij kan steunen: Bergamot olie!

Olie tip: Als de olie van Zelfacceptatie, kan Bergamot een geweldige helper zijn op je reis naar zelfacceptatie en meer zelfliefde. Bergamot verlicht gevoelens van zelfveroordeling en een laag gevoel van eigenwaarde. Bergamot zal je helpen bij het leren om onvoorwaardelijk van jezelf te houden.

  • Pak je Bergamot olie en doe 1-2 druppels in je hand, wrijf en inhaleer of verdun met een beetje basisolie en masseer het over je hart (wees voorzichtig als je in de zon gaat want het is lichtgevoelig!) en denk aan iets positiefs over jezelf. Uiteraard is Bergamot ook fijn in de diffuser.

Probeer hier een dagelijkse gewoonte van te maken en kijk hoe het je gevoelens voor jezelf verandert!

Winkelwagen

Ontgrendel de geheimen van Etherische Oliën
Gratis Masterclass!

Voel je je overweldigd door de keuze van gezondheidsproducten en zoek je naar natuurlijke oplossingen?
Veel mensen weten niet hoe krachtig etherische oliën kunnen zijn voor hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. In de doTERRA Etherische Oliën Masterclass leer je hoe je deze oliën kunt integreren in je dagelijkse routine voor verbeterde balans, energie en algeheel welzijn.

Schrijf je vandaag nog in en ontdek de voordelen van etherische oliën voor een gezonder leven!

Webinar Masterclass NL (Live op /masterclass)

Je geeft aan al bij een ander doTERRA team ingeschreven te staan. Deze sessies zijn speciaal ontworpen voor mijn nieuwe contacten en teamleden binnen doTERRA om hen te ondersteunen en te voorzien van de nieuwste informatie en tips. Daarom wil ik je vriendelijk verzoeken om voor ondersteuning en informatie contact op te nemen met je eigen enroller of team. Zij staan klaar om je te helpen en de waardevolle begeleiding te bieden die je zoekt. Ontbreekt begeleiding? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Winkel
0 Verlanglijst
0 artikelen Winkelwagen
Mijn account